Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fritidsbåtars inverkan på skärgårdsmiljön

Forskningsprojekt i Sannäsfjorden och Grebbestad

Hur påverkar avgaser från fritidsbåtar den omgivande skärgårdsmiljön och areella näringar i kustområden?

I det här forskningsprojektet används musslor, ostron och bottensediment tillsammans med oceanografiska mätinstument som mäter vattenrörelser, i Sannäsfjorden och i Grebbestad för att studera spridningen av miljögifter till den marina miljön och odling av skaldjur och annat vattenbruk.

Studien kommer att ge ny kunskap som kan bidra till bättre planering av havs- och kustområden. Målsättningen är att många olika maritima näringsverksamheter ska kunna samexistera på ett hållbart sätt. Projektet är unikt på så vis att det bygger på samverkan mellan universitet, ett flertal myndigheter och intresseorganisationer.
 

Så görs undersökningarna

Utsättning av burar med ostron och blåmusslor i anslutning och tvärs farleder samt i hamnar, i Sannäsfjorden och i Grebbestadsområdet (tillstånd för levandeförvaring gavs/ges av Länsstyrelsen). Detta sker före de intensiva båtsäsongernas början. Burarna är förankrade med en lina till botten och flyter med blåsor/kulor på 3m vattendjup. Alla musslor äter då på samma djup och har alltså likartade förutsättningar. Detta underlättar i jämförelsen mellan blåmussla och ostron. Vilda ostron förekommer ofta på detta djup och risken för påsegling är liten på detta vattendjup.

Utsättning, skötsel och rengöring av burar (1 gång/vecka) sker med liten öppen båt eller med Grebbestads folkhögskolas båt Britta Grebert vid hårt väder i Grebbestadsvattnen. Ostron/musslor kommer att skördas då båtsäsongen kulminerat efter sommarsäsongen i augusti. Enstaka burar lämnas till väl efter säsongen, innan isläggning för att studera effekterna av självrening under lågintensiv båttrafik under hösten.

Båträkning företas på strategiska platser längs Sannäsfjorden och i Grebbestadsområdet under båtsäsongen för att dokumentera trafikens omfattning.

En dag i projektet

Sidansvarig: Albin Dahlin |Sidan uppdaterades: 2017-11-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?