Webbsatsning samlar universitetets kunskap om havet

Nyhet: 2020-05-12

När Göteborgs universitet lanserar ny webbplats i augusti kommer det att finnas en gemensam väg in till all havsrelaterad verksamhet. Med den nya webbsidan kommer det bli enklare att hitta forskning, utbildning och nyheter om havet.

Den nya webbsatsningen leds av Centrum för hav och samhälle som har till uppgift att synliggöra den havsrelaterade verksamheten vid universitetet och verka för tvärvetenskaplig forskning om havet. Den nya webbsidan blir central i det arbetet.

- Vi har en unik bredd inom den havsrelaterade forskningen vid Göteborgs universitet, men det har varit svårt att hitta den eftersom den är spridd på många delar av nuvarande webb. När vi samlar den marina verksamheten på en plats blir det tydligt vilken oerhörd kunskap och kompetens som finns, säger Lena Gipperth, föreståndare för Centrum för hav och samhälle.

Lättare hitta fakta om havet

På den nya webbsidan gu.se/hav blir det enklare att hitta vilka forskare som jobbar med havet och vilka havsrelaterade forskningsprojekt som sker. För att enklare hitta till rätt information kommer det att finnas tematiska webbsidor som ”Tekniken och havet” och ”Klimatet och havet”.

- Vi arbetar med ett tvärvetenskapligt angreppssätt på havsfrågorna. Under ett tema om ”Klimatet och havet” kan skilda forskningsområden som juridik, ekonomi och biologi samlas på en plats, säger Karl-Johan Nylén, kommunikatör på Centrum för hav och samhälle.

Webbsatsningen, som lanseras 17 augusti, tar också upp de stora utmaningar som havet står inför. Den senaste SOM-undersökningen visar att försämrad havsmiljö är det som svenskarna oroar sig mest för. Det kan handla om ämnen som havsförsurning, giftiga ämnen och plast i havet. Här går det att läsa om vilka de stora utmaningarna för havet är och hur forskarna vid Göteborgs universitet arbetar med utmaningarna.

Öppnar upp för samarbete

Webbsidan ska också bjuda in till samarbete inom havsrelaterade frågor. Här kommer det att gå att hitta de samarbeten om havet som redan sker, exempelvis Kristinebergs centrum, Maritima klustret och Lighthouse. Men sidan öppnar även upp för nya initiativ.

- Vår förhoppning är att samarbeten om havet ska öka, både inom och utanför universitet, genom den här webbsatsningen, säger Lena Gipperth.

Sidansvarig: Karl-Johan Nylén|Sidan uppdaterades: 2019-12-20