Seminarium om global fiskeförvaltning

Nyhet: 2018-10-03

Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet har utsett Svein Jentoft från Norska fiskerihögskolan till ny hedersdoktor. På torsdag 18 oktober håller Jentoft ett öppet seminarium om global fiskeförvaltning med fokus på småskaligt fiske.

Svein Jentoft är professor i sociologi vid Universitetet i Tromsö. Hans forskningsfokus ligger på fiske och förvaltning av kustområden. Han har starkt bidragit till utvecklingen av de marina och tvärdisciplinärt samhällsvetenskapliga profiler vid Göteborgs universitet och är knuten till verksamheten vid Centrum för Hav och samhälle.

Seminarium med hedersdoktor Svein Jentoft

Titel: "Governing Change in Global Small-Scale Fisheries: Theories and Assumptions“

Tid: 18 Oktober kl. 10.00-12.00

Plats: Annedalsseminarium sal 419. Seminariegatan 1A, Göteborg.

Seminariet ges på engelska

Abstract:

Small-scale fisheries globally are a major contributor to global food security. Yet, millions of the people in this sector are living in poverty. The impacts of climate change are making this situation worse, as poverty is in itself reducing their capacity to cope and adapt, thus making their situation even more precarious. The fate of small-scale fisheries is therefore among the concerns of the UN. This can be seen in both the Voluntary Guidelines for Securing Sustainable Small-Scale Fisheries, endorsed by FAO member states in 2014, and in the Sustainable Development Goals. These two instruments form the background for this presentation, which will focus on the manner in which the poverty - climate change nexus is conceptualized in science, policy-making and public discourse. Do we talk about this nexus in ways that capture the essence of the challenge? Does the language used point in the direction of a proper response?

Sidansvarig: Albin Dahlin|Sidan uppdaterades: 2018-07-04