Nya Havsutsikt om biologisk mångfald

Nyhet: 2020-05-18

Den biologiska mångfalden i havet har minskat i mycket snabb takt de senaste 50 åren. Forskare bedömer att antalet havslevande fiskar och däggdjur har minskat med nästan 50 procent sedan 1970 och vissa arter har försvunnit helt. Att den biologiska mångfalden minskar är inte bara en katastrof för de drabbade arterna, det är också ett stort hot mot mänsklighetens framtid.

I årets första Havsutsikt ägnar vi hela numret åt att uppmärksamma den biologiska mångfalden i havet. Nedan följer ett smakprov av innehållet:

Mänskligheten behöver biologisk mångfald
Med en hög biologisk mångfald ökar ett ekosystems förmåga att klara av förändringar och ovanliga händelser. När det finns en stor variation inom arten, alltså en stor genetisk mångfald, ökar chansen att en population ska kunna anpassa sig när miljön förändras. Man brukar prata om att ekosystemet har en motståndskraft som ökar med en hög biologisk mångfald.

Rikt djurliv på havets lerslätter
Djuphavet upptar mer än hälften av jordens yta, och artrikedomen här kan vara större än någon annanstans. Ändå är de här miljöerna nästan helt outforskade. Men det kommersiella intresset för att bryta mineraler på havsbottnen har lett till att forskningen om den biologiska mångfalden i djuphavet har utvecklats, och till att många nya arter hittats.

Släktforskning i planktonsoppan
Östersjöns vatten rymmer tusentals mikroskopiska planktonarter, många av dem alldeles för små för att artbestämma ens med mikroskop. Men med modern DNA-sekvensering öppnas en helt ny värld. Kartläggningen av Östersjöns plankton pågår för fullt, och i bakteriernas arvsmassa har forskarna gjort en historisk upptäckt.

Dyk med mening
Under 2018–2019 anmälde sig drygt 40 dykare till marint faunaväkteri – ideell övervakning av marina arter i Sverige. Över 120 dyk på 90 lokaler genomfördes, vilket resulterade i många nya fynd av marina arter och flera observationer av rödlistade arter. Dykarnas insatser användes också som underlag inom arbetet med den nya rödlistan. Den ideella verksamheten fortsätter under 2020 och söker nu ännu fler engagerade dykare.

Främmande arter på gott och ont
Antalet främmande arter ökar stadigt i våra hav. Etablerar de sig riskerar de att rubba balansen i våra ekosystem och därför läggs mycket arbete på att försöka begränsa dem. Men det finns forskning som delvis motsäger strategin. Kan vissa nya arter rentav bidra till biologisk mångfald?

Läs hela Havsutsikt här: Havsutsikt nr 1/2020

Trevlig läsning önskar havsredaktionen!

AV: Lovisa Ganslandt

Artikeln publicerades först på: havsmiljoinstitutet.se

Sidansvarig: Karl-Johan Nylén|Sidan uppdaterades: 2019-12-20