Möjligheter att reglera fartygens svavelutsläpp

Nyhet: 2018-05-03

Hur har svavelutsläpp från fartyg reglerats? På nästa Sea and Society Talk talar Philip Almestrand Linné om hur olika typer av standarder har använts i svavelreglering till havs och på land, i dåtid och nutid.

Utsläpp av svaveloxider orsakar betydande global miljöpåverkan och bidrar bland annat till försurningen av hav och skogar, klimatförändringar samt ökade risker för tidiga dödsfall till följd av hjärt- och lungsjukdomar.

Behov av reglering

Sjöfarten står för en betydande del av de globala svavelutsläppen. Trots att det införts regleringar för att minska luftföroreningar från fartyg, har effekten av dessa på internationell nivå hittills varit ganska svag.

På vårens sista Sea and Society Talk berättar Philip Almestrand Linné som är doktor i miljörätt vid Göteborgs universitet om sin doktorsavhandling "Regulating Vessel-Source Air Pollution: Standard-Setting in the Regulation of SOx Emissions", kopplat till de globala hållbarhetsmålen.

Tid och plats:

Måndag 14 maj kl 11.50-13.00