Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lösningar för havet i fokus på konferensen SIF Ocean

Nyhet: 2017-05-17

Nya lösningar och innovationer för att rädda världshaven diskuterades på Solution Initiative Forum Oceans som arrangerades i Göteborg 16 maj. Under interaktiva former presenterades ett antal möjliga lösningar för att minska problemen med föroreningar och plast i haven. Det sattes också fokus på nya möjligheter med marin energi och nya hållbara proteinkällor.

Det allvarliga läget för världshaven underströks av klimatministern och vice statsministern Isabella Lövin som inledde dagen med att prata om Sveriges prioriteringar inför UN Ocean Conference som hålls i New York i början av juni.
- Havens problem med överfiske och föroreningar är inte nya, och vi har redan kommit överens om att de måste lösas. Nu krävs det handling, sa Isabella Lövin.
Inför den stora FN-konferensen har Sverige valt att särskilt prioritera områdena hållbart fiske, plast i haven och klimatförändringar. På frågan om varför det tagit så lång tid att få fokus på havens problem svarade Isabella Lövin att vi som landlevande varelser har svårt att ta till oss vad som händer under havets yta, men att det också handlar om brist på politiskt ansvarstagande.

Istället för att bara fokusera på de stora utmaningarna handlade större delen av SIF Oceans om inspiration för hitta hållbara lösningar för framtiden. Ett antal inbjudna företag och samhällsaktörer presenterade innovationer och produkter inom konferensens fyra olika teman. Odd Klofsten från företaget BoatWasher berättade om en lösning som handlar om att tvätta fritidsbåtars skrov med stora borstmaskiner istället för att använda giftig bottenfärg. Företaget Swatab presenterade en teknisk lösning som gör det möjligt att tvätta kläder helt utan kemikalier. På temat smart och ren energi gavs flera exempel på möjligheter att använda havets vågor som energikälla. På livsmedelsområdet forskas det just nu mycket på nya hållbara proteinkällor. Sofia Kocher från Musselfeed menade att odlade musslor kan användas på helt nya sätt. Företaget har utvecklat en industriell process som omvandlar musslorna till ett proteinrikt musselmjöl som kan användas i en mängd olika produkter. Fördelen med musselproduktion är att den både kan ge bra livsmedel och samtidigt bidra till att minska näringsämnena i havet.

I slutet av konferensen diskuterades möjligheterna att komma vidare med de olika lösningarna och vilka som hinder som finns. Det visade sig att många av projekten tampas med liknande utmaningar. Det handlar i många fall om svårigheter när det gäller finansiering, men det efterlystes också kommunikationskampanjer för att visa fram nya hållbara lösningar som alternativ till miljöförstörande verksamheter.

SIF Oceans arrangerades av The Sustainable Development Solution Network (SDSN) Northern Europe. Alla initiativen presenteras också i en rapport som släpptes i samband med konferensen. Ladda ned rapporten här
 

 

AV:

Sidansvarig: Malin Karlsson|Sidan uppdaterades: 2015-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?