Kränkningar och trakasserier bland sjömän

Nyhet: 2018-02-05

I en webbaserad enkätundersökning bland sjömän i svensk handelssjöfart som vi genomförde 2014 visade det sig att en relativt stor andel (24 %) av deltagarna hade erfarenhet av kränkande handlingar eller trakasserier i sitt arbete. I ett samarbete mellan Psykologiska institutionen och Arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet samt Mekanik och maritima vetenskaper, Chalmers Tekniska Högskola, Göteborg, genomfördes en intervjustudie på ett urval sjömän från enkätstudien.

Resultaten visar på hur dessa kränkningar och trakasserier kan yttra sig vid arbete ombord på fartyg, både för den som utsatts men också i egenskap av vittne, samt hur de hanterats av ledningen. Vidare identifieras möjliga förebyggande insatser. Studien utgör ett examensarbetet för två studenter vid Psykologiska institutionen.

"En sjöman är alltid en sjöman”

Artikeln publicerades först på: maritimehealth.gu.se

Sidansvarig: Albin Dahlin|Sidan uppdaterades: 2018-07-04