Hållbart fiske krävs för att rädda haven

Nyhet: 2017-11-28

Många intresserade hade tagit sig till Handelshögskolan för att lyssna till den världskände miljöekonomen Rashid Sumaila som gästade Göteborg för att prata om hur man kan rädda världshaven genom hållbart fiske. Ett av hans förslag går ut på att sätta ett stopp för fiske på öppet hav i internationella vatten.

På ett seminarium som arrangerades av Göteborgs universitet och Volvo Group talade professor Rashid Sumaila om vikten av att sätta in åtgärder för att rädda världshaven från utfiskning.

Sumaila är årets pristagare av Volvo Environment Prize och är verksam vid institutionen för oceaner och fiske vid universitetet i British Columbia, Vancouver. Sedan 2008 leder han den fiskeriekonomiska forskningsenheten och hans forskning berör bland annat marin biodiversitet, fiske och fiskodling samt globala aspekter på fiskeriförvaltning.

Havets resurser måste utnyttjas på ett hållbart sätt

På seminariet i Göteborg pekade han på de många hot världshaven står inför och varför det är viktigt att se till att havets resurser utnyttjas på ett hållbart sätt. Haven håller på att fiskas ut. Uppemot 80 procent av havens fiskebestånd beräknas vara överfiskade eller maximalt fiskade. Samtidigt sysslar 260 miljoner människor världen över med marint fiske, och fisket har en stor betydelse för många människors livsvillkor.

Om havets resurser exploateras så hårt som idag kommer framtida generationer inte kunna ta del av de här resurserna, menar Rashid Sumaila. Som ekonom talar han om ”intergenerational discounting” och ”Economics of rebuiding” som modeller för att åstadkomma hållbart fiske.

Global fiskbank

Ett av Rashid Sumailas uppmärksammade förslag handlar om att skapa en global fiskbank genom att förbjuda fiske på internationellt vatten, så kallade ”high seas”. Han menar också att illegalt fiske måste bli oekonomiskt och att världens länder måste sluta med skadliga subventioner för fiske.

- Det här kan verka som ett deprimerande budskap, men vi har möjlighet att förändra situationen. Det handlar om att sätta press på våra regeringar, avslutade Rashid Sumaila.

Läs debattartikel av Rashid Sumaila och Isabella Lövin här

Läs om Volvo Environment Prize 2017 här