• Närodlad tång snabbväxande affärsidé

[2019-11-14] Idag importerar vi ofta alger från andra sidan jorden när de lika gärna kunde hämtas i västerhavet. Nystartade Bohus Seaculture vill bidra till den lokala produktionen. Nu har bolaget startat en tångodling på Kristineberg center.

• Nyupptäckta motiv på hällmålningen i Tumlehed avslöjar sjöfart på stenåldern

[2019-11-11] Sydvästra Sveriges mest välbevarade hällmålning har nu daterats - den är från sen stenålder. Med hjälp av ny teknik har forskare vid Göteborgs universitet lyckats blottlägga flera tidigare okända motiv som inte längre är synliga för ögat. Viktigast av de nyupptäckta motiven är flera båtar med älghuvuden i fronten. Det är första gången älghuvudbåtar dokumenterats i södra eller västra Skandinavien och dessa motiv ger ytterligare bevis för den långväga sjöfart som stenålderns maritima jägare ägnade sig åt.

• Räkor blev smakprov på havsförsurning

[2019-11-08] Påverkar havsförsurning hur räkor smakar? Sam Dupont höll i en provsmakning vid en paneldiskussion om havet och klimatet som Centrum för hav och samhälle ordnade under Act Sustainable Week.

• "Jag tänker alltid på diatomeer"

[2019-11-07] Just nu pågår en konferens på Göteborgs universitets marina fältstation på Tjärnö till minne av professor Anna Godhe som avled tidigare i år. Närmare 60 forskarkolleger från elva länder har samlats för att presentera och diskutera resultat inom Anna Godhes forskningsområde.

• Forskningsuppdrag i Otto Nordenskjölds fotspår

[2019-11-07] I början av 1900-talet ledde forskaren Otto Nordenskjöld den första svenska expeditionen till Antarktis, för att undersöka och kartera denna okända del av världen. Kvar från resan finns bland annat en forskningsstation och flera små stenhus. I december åker Gunnar Almevik, forskare på institutionen för kulturvård, dit för att säkerställa att kulturarvet på jordens sydligaste del får finnas kvar.