Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ett hav av möjligheter i Almedalen

Haven täcker mer än 70 procent av jordens yta, och har en avgörande betydelse för livet på land. Vi ser många tecken på en försämrad havsmiljö, men det finns också stora möjligheter att använda havets resurser på ett hållbart sätt. Havsmiljöinstitutet,
Göteborgs universitet och Maritima klustret i Västsverige sätter fokus på havets möjligheter i Almedalen.

Kom och besök oss för att diskutera frågor om havet och de marina resursernas möjligheter för att skapa omställning till ett hållbart samhälle. I vår utställning finns bland annat akvarier med marina organismer och möjligheter att tillverka eget algsalt. 

 

Marina innovationer - Utmaningar och digitala lösningar

Hur kan digitala innovationer lösa marina utmaningar och bidra till en hållbar blå tillväxt? Det diskuterades under en workshop i Almedalen 2 juli 2019 som arrangerades av Kristineberg Marine Research and Innovation Centre, Havsmiljöinstitutet, Göteborgs universitet och Maritima klustret i Västsverige. Intervju med Magnus Petzäll, chef för avdelningen för digital utveckling, Havs- och vattenmyndigheten.

 

Varför mår laxen dåligt – och vad kan vi göra åt det?

De senaste åren har det rapporterats om döda, sjuka och försvagade laxar från många av Sveriges älvar. Sjukdomsproblem och dödlighet varierar mellan bestånd och från år till år. Aktuell forskning visar att laxens ohälsa troligen har flera orsaker. Frågan diskuterades under ett seminarium i Almedalen 2 juli 2019 som arrangerades av Havsmiljöinstitutet, Sportfiskarna, Göteborgs universitet, Maritima klustret i Västsverige och Havs- och vattenmyndigheten. Intervju med Noomi Asker, Elin Dahlgren och Joakim Ollén som deltog i diskussionen.

 

Fritidsbåtars miljöpåverkan – och vägen mot ett hållbart båtliv

Fritidsbåtar har en betydande miljöpåverkan på våra hav, framförallt i kustnära områden där påverkan ständigt ökar. Bottenfärger läcker tungmetaller i småbåts- och naturhamnar. Bryggor bidrar till att viktiga ålgräsängar minskar och svallvågor och avgaser påverkar och försämrar den marina livsmiljön. De här frågorna diskuterades på ett seminarium i Almedalen 2 juli 2019 som arrangerades av Havsmiljöinstitutet, Maritima klustret i Västsverige, Göteborgs universitet och Stockholms universitets Östersjöcentrum. Intervju med Lina Peterson och Per Moksnes.

Framtidens mat och bioekonomi

Jämfört med många andra länder bedrivs det ett väldigt begränsat marint vattenbruk i Sverige. Det finns stora möjligheter att odla mer än blåmusslor längs de svenska kusterna. Vilka nya innovativa lösningar och spännande marina arter kan bidra till ökad produktion av hållbar mat från havet? Hur kan havets enorma resurser användas för att skapa hållbara råvaror till industrin och bidra till omställningen till ett fossilfritt samhälle? Vilka möjligheter och hinder finns idag? Seminarium i Almedalen 2 juli 2019 som arrangerades av Göteborgs universitet SWEMARC, Havsmiljöinstitutet och Maritima klustret i Västsverige. Intervju med Fredrik Gröndahl från KTH och Jason Bailey från Vattenbrukscentrum Ost

 

Göteborgs universitet i Almedalen

På Västsvenska Arenan arrangeras 2019 ett flertal seminarier under temat universitetets roll i samhället. Här diskuteras hur Göteborgs universitets verksamhet kan bidra till nya infallsvinklar och lösningar på samhällsutmaningar. Utöver Västsvenska Arenan syns universitetets forskare även i många andra sammanhang runtom i Visby.

Läs mer
 

Sidansvarig: Karl-Johan Nylén|Sidan uppdaterades: 2019-07-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?