Ny utbildning om undervattensfarkoster startar

Nyhet: 2017-05-24

För att kunna kartlägga havet på djupet behövs en flotta av undervattensfarkoster. Nu börjar en internationell utbildning där forskare ska utbildas i hur undervattensfarkosterna ”gliders”, bäst kan användas för att undersöka havet. Utbildningen drar igång den 28 maj på Kristineberg.

För att kunna göra prognoser om hur jordens klimat kommer att utveckla sig, samlar forskare kontinuerligt data från jord- och havsyta med hjälp av satelliter.

Men de dynamiska processer som pågår under havsytan, exempelvis havsströmmar, har forskare sämre uppfattning om.

Vissa mätningar har gjorts med fartyg, men det är både kostsamt och svårt att genomföra i otillgängliga delar av oceanerna. Ett alternativ är att använda undervattenfarkoster, som gliders, för att kartlägga havet under ytan. Via satelliter skickar farkosterna information om exempelvis vattnets strömningshastighet, temperatur, salt– och koldioxidhalt.

Ett viktigt mål med data från undervattensfarkosterna är att förstå det samspel som råder mellan Södra ishavet och jordens klimat och hur de påverkar varandra. Den okunskap som råder i dessa frågor är en av de största osäkerheterna i dagens klimatprognoser.

Utbildningen om hur undervattensfarkosterna gliders fungerar sker på Kristineberg, varar en vecka och startar söndagen 28 maj.

Kontakt:
Sebastiaan Swart, universitetslektor
sebastiaan.swart@marine.gu.se, 031-786 2886, 0723-667672

Artikeln publicerades först på: science.gu.se

Sidansvarig: Malin Karlsson|Sidan uppdaterades: 2015-11-16