Gästlärare från Sydafrika föreläste om marina skyddsområden

Nyhet: 2017-05-31

Havsområdet runt Port Elizabeth i Sydafrika är känt för dess stora marina artrikedom med arter som afrikansk pingvin och olika delfiner. Genom att införa marina skyddsområden har det skapats nya möjligheter till försörjning för småskaliga fiskare i tidigare överfiskade områden. Det berättade Nomtha Hadi från Nelson Mandela Metropolitan University när hon besökte Göteborg under två veckor i maj.

Tack vare ett samarbete mellan Göteborgs universitet och Nelson Mandela Metropolitan University höll Nomtha Hadi under sitt besök i Sverige fyra seminarier om marint skyddade områden och marine spatial planning. På ett "Sea and Society Talk" som arrangerades av Centrum för hav och samhälle berättade hon om utmaningarna med att kombinera hållbarhetsmålen 14 (Hav och marina resurser) och mål 8 (anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt). Kustregionerna i Sydafrika har präglats av hög arbetslöshet och låg utbildningsnivå, och havsområdena har varit hårt utnyttjade. Den sydafrikanska regeringen har lanserat ett program kallat Operation Phakisa som syftar till att skapa en växande blå ekonomi kopplat till marina naturresurser. Målet är att skapa en miljon jobb fram till år 2033. Operation Phakisa innebär också en satsning på många nya marina skyddsområden (Marine Protected Areas). Områdena används som verktyg för att nå ökad biologisk mångfald, fiskeförvaltning, turism och forskning.

Susanne Lindegarth från institutionen för marina vetenskaper säger att Nelson Mandela University är en intressant samarbetspart då det är ett universitet med bred marin verksamhet. Hon besökte partneruniversitetet i Sydafrika i augusti förra året i egenskap av marin expert, och är den som samordnar samarbetet från Göteborgs universitet. Institutionen för marina vetenskaper tilldelades nyligen ett nytt anslag från Erasmus plus som gör att samarbetet kan fortsätta. Göteborgs universitet kommer bland annat att ta emot två mastersstudenter i upp till tio månader, och har möjlighet att ta emot och skicka forskare och undervisande personal.
– För att ett sådant här samarbete ska fungera krävs det att forskare etablerar personliga kontakter, säger Susanne Lindegarth.

Sidansvarig: Malin Karlsson|Sidan uppdaterades: 2015-11-16