Havets folklore

Tid: 2017-08-10 kl 18:00
Plats: Lovéncentret Tjärnö, 452 96 Strömstad - Hörsalen, Lovéncentret Tjärnö, Strömstad

Evenemangstyp: Föreläsning

Den mänskliga fantasin har skapat en rik folklore om havets invånare i djur- och människogestalt. Föreläsningen handlar om havsfolket utanför Bohusläns kust, om den stora sjöormen som spärrade infarten till Gullmarn, om sillaglim och människoätande makrillar och annat som har förts vidare i muntlig tradition genom århundraden.

Föreläsare: Bengt af Klintberg är folklivsforskare och författare. Bland den svenska allmänheten är af Klintberg kanske mest känd som författare till böcker om vandringssägner (klintbergare) och som programledare i det numera nedlagda radioprogrammet Folkminnen.

Filmning i Kosterhavets djup

Tid: 2017-08-11 kl 09:00
Plats: Lovéncentret Tjärnö, 452 96 Strömstad - Forskningsfartyget Nereus, Lovéncentret Tjärnös kaj

Evenemangstyp: Aktivitet

Från forskningsfartyget Nereus sänker vi ner en fjärrstyrd undervattensfarkost med videokamera. Vi filmar livet på 100 meters djup och visar det direktsänt på skärm ombord. En guide berättar om vad vi ser. Fika ingår. Aktiviteten sker i samarbete med Kosterhavets nationalpark. Antalet platser är begränsat, så man bör boka plats först.

Sill - havets silver

Tid: 2017-08-17 kl 18:00

Evenemangstyp: Föreläsning

Föredraget ger en översikt över sillperioderna i Bohuslän: ¿ vad sillen betydde: för regionen, människorna och näringen ¿ vad sillen användes till: tran, gödning, mat ¿ vad som hände i Strömstad vid dessa perioder

Föreläsare: Ulf Hansson arbetar på Strömstads museum sedan 2006 och är anställd av Strömstads Hembygds- och museiförening. Ulf bearbetar foton, negativ och glasplåtar som sedan registreras i muséets databas. Både historik, plats och människors identitet ingår i detta. En uppgift är att hjälpa släktforskare och författare med faktauppgifter. Ulf Hansson verkar också som guide och föredragshållare. Föreläsningen är ett samarbete inom Gröna mötesplatser. Där ingår Strömstads kommun (genom Energi- och klimatrådgivningen, Miljö- och hälsoskyddsavdelningen, Folkhälsorådet och Stadsbiblioteket), EkoPark Strömstad, naturum Kosterhavet, Göteborgs universitet (genom Lovéncentret Tjärnö) och Studieförbundet Vuxenskolan.

Physical Chemical Biological Coupling in the Pelagic 170819-170826

Tid: 2017-08-19
Plats: Kristineberg, Sven Lovén centrum för marin infrastruktur, Kristineberg 566, 451 78 Fiskebäckskil

Evenemangstyp: Doktorandkurs

What are the physical boundaries for life in the ocean? This one week course on physical-chemical-biological coupling in the pelagic will cover diffusion, turbulence, encounter rates, motion analysis in the pelagic. You will get hands on experience measuring and experimenting in the lab, in the field, and onboard. Lectures will be interspersed by hands on experience and experiments, in addition to theory you will learn how to measure turbulence and small scale hydrodynamics by means of Particle image velocimetry (PIV). The course will be held at the marine field station SLC Kristineberg on the Swedish West Coast.

World Seafood Congress 2017

Tid: 2017-09-10
Plats: Island

Evenemangstyp: Aktivitet

World Seafood Congress 2017 (WSC 2017) hållas i år i Reykjavik, Island, den 10- 13 september, 2017. Kongressen förväntas locka till över 500 sjömatsintresserade från hela världen och hålls i anslutning och i samarbete med Islands Islands Fiskeutställning (Www.icefish.is).

Sida 3 av 4

Sidansvarig: Malin Karlsson|Sidan uppdaterades: 2016-06-17