Östersjön - vårt svenska Galapagos

Tid: 2017-07-20 kl 18:00
Plats: Lovéncentret Tjärnö, 452 96 Strömstad - Hörsalen, Lovéncentret Tjärnö, Strömstad

Evenemangstyp: Föreläsning

Östersjön är en mycket ung marin miljö, bara cirka 8000 år gammal. Hit har marina arter som torsk, sill, blåstång och ålgräs invandrat och genom evolution anpassats till den extremt låga salthalten. Hur har det gått till och vad kan vi lära oss av att studera dessa anpassningsprocesser?

Föreläsare: Kerstin Johannesson är professor i marin ekologi vid Institutionen för marina vetenskaper, med placering på Lovéncentret Tjärnö. Hennes forskning handlar om evolution - hur arter och populationer förändras som en följd av miljöförändringar och slumphändelser. Kerstin Johannesson anlitas ofta som expert inom marin biodiversitet, marina miljöfrågor, m m. Hon leder Linnécentrum för marin evolutionsbiologi, med nära 100 forskare.

Tång - havets läckra superfood

Tid: 2017-07-27 kl 18:00

Evenemangstyp: Föreläsning

Intresset för att laga mat med tång har växt sig starkt under de senaste åren. Under föredraget får åhörarna lära sig mer om att plocka och laga mat med tång, och också vad forskningen kommit fram till om tång och hälsa.

Föreläsare: Linnéa Sjögren och Jonas Pettersson kallar sig Sveriges egna tångpionjärer och brinner för att sprida kunskap om den spännande råvaran som gömmer sig under havsytan. Tillsammans driver de företaget Catxalot som plockar vild tång från Bohuskusten och säljer till restauranger och butiker.

Filmning i Kosterhavets djup

Tid: 2017-07-28 kl 09:00
Plats: Lovéncentret Tjärnö, 452 96 Strömstad - Forskningsfartyget Nereus, Lovéncentret Tjärnös kaj

Evenemangstyp: Aktivitet

Från forskningsfartyget Nereus sänker vi ner en fjärrstyrd undervattensfarkost med videokamera. Vi filmar livet på 100 meters djup och visar det direktsänt på skärm ombord. En guide berättar om vad vi ser. Fika ingår. Aktiviteten sker i samarbete med Kosterhavets nationalpark. Antalet platser är begränsat, så man bör boka plats först.

Krigets marinarkeologi i Bohusläns skärgård

Tid: 2017-08-03 kl 18:00

Evenemangstyp: Föreläsning

2018 markerar 300-årsminnet av 1718, då kung Karl XII sköts ihjäl under det norska fälttåget, vilket även blev börjat till slutet för den svenska stormaktstiden. I Bohusläns skärgård utspelade sig dramatiska händelser under det stora nordiska kriget. Örlogsvraken efter den en gång så slagkraftiga Västkusteskadern ligger nu som historiska pärlor längs kusten, från Göteborg i söder till Idefjorden i norr. Bohusläns museums marinarkeologer har under många år nystat i dessa vrak, och vi kan nu summera vad vi vet och vad som fortfarande återstår att upptäcka.

Föreläsare: Thomas Bergstrand är marinarkeolog vid Bohusläns museum, som är en av Sveriges största marinarkeologiska aktörer. Han är dessutom utbildad yrkesdykare inom både lätt- och hjälmdykning. Exempel på uppdrag är utredning inför nya broförbindelser över Göta älv, vid Nya Älvsborgs fästning, ny gasledning mellan Norge och Halland, högspänningskabel mellan Norge och Bohuslän, liksom undersökning av vrak efter två örlogsfartyg i Femern bält i Danmark. Bohusläns museum har i år gjort utställningen Sänkta skepp för att att uppmärksamma historieskrivning under havsytan.

Västerhavsveckan 2017

Tid: 2017-08-05 kl 09:00