Fish Toxicology in silico 170814-170819

Tid: 2017-08-14
Plats: Kristineberg, Sven Lovén centrum för marin infrastruktur, Kristineberg 566, 451 78 Fiskebäckskil

Evenemangstyp: Doktorandkurs

The overall objectives are to generate a deeper understanding of the responses of marine organisms such as fish to environmental contamination pressures, including mixed stressor situations and such hazardous compounds and ocean acidification. The aim of the PhD course/Workshop activities is to bring together scientists and PhD students from different countries and to interact with scientist and experts at the Sven Lovén Center, Kristineberg. We will extract information from in vitro and in vivo experiments and integrate environmental genomics and exposure data into systems biology and create new models in silico. We embrace mathematical approaches, which can be developed to predict adverse outcomes of specific exposures and mixtures, and assist in future experimental designs. We will discuss development of biomarker technology and modelling tools.

Sill - havets silver

Tid: 2017-08-17 kl 18:00
Plats: Lovéncentret Tjärnö, 452 96 Strömstad - Hörsalen, Lovéncentret Tjärnö, Strömstad

Evenemangstyp: Föreläsning

Föredraget ger en översikt över sillperioderna i Bohuslän: ¿ vad sillen betydde: för regionen, människorna och näringen ¿ vad sillen användes till: tran, gödning, mat ¿ vad som hände i Strömstad vid dessa perioder

Föreläsare: Ulf Hansson arbetar på Strömstads museum sedan 2006 och är anställd av Strömstads Hembygds- och museiförening. Ulf bearbetar foton, negativ och glasplåtar som sedan registreras i muséets databas. Både historik, plats och människors identitet ingår i detta. En uppgift är att hjälpa släktforskare och författare med faktauppgifter. Ulf Hansson verkar också som guide och föredragshållare. Föreläsningen är ett samarbete inom Gröna mötesplatser. Där ingår Strömstads kommun (genom Energi- och klimatrådgivningen, Miljö- och hälsoskyddsavdelningen, Folkhälsorådet och Stadsbiblioteket), EkoPark Strömstad, naturum Kosterhavet, Göteborgs universitet (genom Lovéncentret Tjärnö) och Studieförbundet Vuxenskolan.

Physical Chemical Biological Coupling in the Pelagic 170819-170826

Tid: 2017-08-19

Evenemangstyp: Doktorandkurs

What are the physical boundaries for life in the ocean? This one week course on physical-chemical-biological coupling in the pelagic will cover diffusion, turbulence, encounter rates, motion analysis in the pelagic. You will get hands on experience measuring and experimenting in the lab, in the field, and onboard. Lectures will be interspersed by hands on experience and experiments, in addition to theory you will learn how to measure turbulence and small scale hydrodynamics by means of Particle image velocimetry (PIV). The course will be held at the marine field station SLC Kristineberg on the Swedish West Coast.

Sea and Society Talks - uppstart

Tid: 2017-09-07 kl 14:00
Plats: Handelshögskolan, Vasagatan 1 - D33

Evenemangstyp: Seminarium

Sea and Society Talks är en serie lunchseminarier som tar avstamp i FN:s hållbarhetsmål för 2030. Seminarierna länkar samman mål 14 som rör havet och dess resurser med något av de övriga 16 målen.

World Seafood Congress 2017

Tid: 2017-09-10
Plats: Island

Evenemangstyp: Aktivitet

World Seafood Congress 2017 (WSC 2017) hållas i år i Reykjavik, Island, den 10- 13 september, 2017. Kongressen förväntas locka till över 500 sjömatsintresserade från hela världen och hålls i anslutning och i samarbete med Islands Islands Fiskeutställning (Www.icefish.is).

Sida 1 av 3

Sidansvarig: Malin Karlsson|Sidan uppdaterades: 2016-06-17