NOMACULTURE hummerworkshop

Tid: 2017-06-28 kl 09:30
Plats: Kristineberg, Sven Lovén centrum för marin infrastruktur, Kristineberg 566, 451 78 Fiskebäckskil

Evenemangstyp: Workshop

Är Du intresserad av odlingsmöjligheter för hummer? Det är dags för projekt NOMACULTURES hummerworkshop som hålls onsdagen den 28 juni kl. 09.30 - 16.00 på Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Kristineberg, Fiskebäckskil.

Vattenbruk - miljöstörande verksamhet eller en värdefull och hållbar ny näring?

Tid: 2017-07-05 kl 16:30
Plats: Västsvenska arenan, Visby, Strandvägen 4

Evenemangstyp: Seminarium

SWEMARC-seminarium under Almedalsveckan.

Save the oceans quickly - but how?

Tid: 2017-07-06 kl 12:00
Plats: Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6

Evenemangstyp: Seminarium

Seminarium under Almedalsveckan med bland andra Lena Gipperth, Göteborgs universitet.

Fiskereglering 1766-2017: samma frågor då som nu

Tid: 2017-07-06 kl 18:00
Plats: Lovéncentret Tjärnö, 452 96 Strömstad - Hörsalen, Lovéncentret Tjärnö, Strömstad

Evenemangstyp: Föreläsning

Vad inspirerade de första lagarna som tog sikte på havsmiljön i Sverige? Vilka var drivkrafterna och hur förhåller de sig till dagens miljölagstiftning? Föreläsningen är en historisk exposé över utvecklingen av svenska miljölagstiftningen till havs, från första fiskeristadgan från 1766 till 1890-talets insikter om människans allt större påverkan på havsmiljön. Den tidiga utvecklingen av havsmiljöförvaltningen ställs mot dagens regelsystem och de konflikter som nu finns - har egentligen så mycket förändrats?

Föreläsare: Aron Westholm, doktorand vid Juridiska institutionen, Handelshögskolan, Göteborgs universitet. Hans forskningsområde är offentlig rätt med fokus på havsplaneringsrätt. Sedan juristexamen 2013 har Aron arbetat praktiskt både inom offentliga och privata sektorn, främst med miljörätt. Han har även arbetat på Havsmiljöinstitutet med svensk havsförvaltning ur ett historiskt perspektiv.

En oceanisk historia

Tid: 2017-07-13 kl 18:00

Evenemangstyp: Föreläsning

Människans bruk av naturen för sin egen överlevnad har alltid, i alla tider, medfört någon form av skadegörelse, även om denna blivit värre i takt med att människan utvecklat effektivare tekniker. Det är om detta, om människans exploatering av naturen och av havet specifikt som de två första delarna av En oceanisk historia handlar. Perspektivet är miljöhistoriskt. I den tredje och sista delen ändras dock infallsvinkeln. Berättelsen om människans faktiska förhållande till havet ersätts av de fantasier som havet givit upphov till sedan urminnes tider. I denna del visas hur havets gåtfulla djup, humörsvängningar och skräckinjagande invånare varit inspirationskällor till ett otal fiktiva berättelser - allt från babylonska förkristna skapelseepos till klassiker som bland andra Odysséen, Lord Jim och Moby Dick, och dagens filmer om karibiska pirater. Havet har genom historien använts som metafor för människans kamp mot naturen och med sig själv. Det har fungerat som en mänsklig spegel, en hjälp att reflektera över människans andliga och samhälleliga existens, etik och moral.

Föreläsare: Christina Schmidt disputerade 2007 på en avhandling i idé- och lärdomshistoria om den franske antropologen Claude Lévi-Strauss, Nostalgisk längtan och iskallt förnuft: Claude Lévi-Strauss som civilisationskritiker. Hon arbetade för många år sedan som amanuens och lärare vid Socialantropologiska institutionen vid Uppsala universitet och nu senast som administratör på Havsmiljöinstitutet i Göteborg. Där väcktes den tanke om havets idéhistoria som utmynnat i den pågående boken En oceanisk historia.

Sida 1 av 4

Sidansvarig: Malin Karlsson|Sidan uppdaterades: 2016-06-17